Het Parijs van Isis een verborgen geschiedenis 2019Niet alleen huidige beeldend kunstenaars, maar ook veel schrijvers zijn geïnspireerd door het oude Egypte. Talrijke romans zijn inmiddels verschenen, uiteenlopend van pure fictie tot meer serieuze lectuur. Een voorbeeld van meer serieuze lectuur is het boek 'Het Parijs van Isis', een boek dat verhaalt over de verborgen geschiedenis van de stad Parijs. De enthousiaste kunsthistorica Karin Haanappel onderneemt een gedegen zoektocht naar de tempel van Isis die op de plaats zou hebben gestaan van de Saint Sulpce, een 17e-eeuwse kerk in de gelijknamige wijk van Parijs. Hoewel de huidige kervaders daar niets van willen weten analyseert Karin de geschiedenis rondom de kerk en komt tot opmerkelijke ontdekkingen. Vrouwelijke goddelijkheid lijkt, volgens de schrijfster, aan de basis te liggen van een van de bekendste steden ter wereld



Isis, RMO LeidenIsis was een van de belanrgijkste godinnen van het oude Egypt en haar cultus zette zich voort tot ver na de dynastieke periode. Zelfs de heersers Lodewijk XIV en Napoleon I waren ervan overtuigd dat de sporen van Isis leiden naar een eiland midden in de Seine. Napoleon liet zelfs het stadswapen van Parijs aanpassen en ontwierp een historische as die het Egypte langs de seine moest verbeelden. Ook hier zou in het verlden een Isis-tempel hebben gestaan. Nadat de Romeinen in de 4e eeuw na Christus het christendom als staadsgodsdient instelden probeert men de populaire cultus rondom Isis naar de achterrand te verdringen. Niettemin overleefde de symboliek van bijvoorbeeld Isis als moedergod versus Maria.Ook hier zijn al veel theorieën over bekend. Talrijke Isis lactans beeldjes (de afbeelding van Isis met Horus) en andere afbeeldingen, lijken veel overeenkomsten te hebben met Maria en het kindje Jezus.


Karin HaanappelOok vragen omtrent de naam 'Parijs', wat afkomstig zou zijn van Par Isis wat 'nabij Isis' betekent, wordt aan een onderzoek onderworpen. Zij hanteert allerlei bronnen, astronomische gegevenssamen en komt tot opmerkelijke conclusies. Daar waar de cultus van Maria is overgegaan in het Christendom en Maria de symbolische Isis werd, lijkt de betekenis van Isis te verdwijnen, maar Karin Haanappel weet met een boeiend tocht langs relevante bronnen de cultus rondom deze bijzonder godin weer nieuw leven in de blazen. Samen met de prachtige foto's van haar broer Bernd die fotograaf is, geeft deze historisch trektocht een interessante wending aan het beeld wat wij hebben van de ontstaansgeschiedenis van de stad Parijs, een metropool die wellicht haar roots heeft in het oude Egypte!

© Joke Baardemans 2021