Qadesh, British MuseumQadesh is van oorsprong een Syrische godin. Zij heeft, voor zover men weet, pas wat later in de dynastieke periode in het Egyptisch pantheon (18e dynastie), een plek gekregen. Haar naam is Semitisch en betekent waarschijnlijk ‘heiligheid’. Qadesh was een vruchtbaarheidsgodin die geassocieerd werd met extase, sensualiteit en seksueel plezier. Voor veel mensen was ze ook een beschermster die ziektes en kwaad zou weren.
Zij vormde een triade, een groep van drie goden met de vruchtbaarheidsgod Min en met de oorlogsgod van Aziatische origine, Reshep. Deze god Reshep wordt in sommige bronnen aangeduid als haar gemaal.
Qadesh wordt eveneens met de godin Hathor in verband gebracht. In bepaalde opzichten lijken deze godinnen op elkaar, evenals de godinnen Anat en Astarte. Diverse epitheta vallen Qadesh ten deel onder andere Vrouwe van de Hemel en Oog van Ra.
 
Quadesh wordt praktisch altijd frontaal en naakt afgebeeld, met in haar ene hand een lotusbloem en in de andere een slang of een papyrusstengel. Verondersteld wordt dat deze symbolen erotiek en vruchtbaarheid vertegenwoordigen. De godin staat vaak op de rug van een leeuw en soms wordt zij geflankeerd door de twee godheden, Min en Reshep.
Haar haarstijl vertoont overeenkomsten met die van Hathor. Doorgaans draagt zij op haar hoofd een zon of maan die rust op een maansikkel.
 
Qadesh was een gewaardeerde godin en werd vereerd in diverse tempels en op een flink aantal grafstèles uit de 19e dynastie. In Deir el-Medina was zij tezamen met enkele ander godheden een populaire godin in de huiselijke setting.

© Joke Baardemans 2020


Bron: Qadesch, C. Clamer in Jounal of the Tel Aviv University Institute of Archaeplogy; R. Wilkinson, Quadesh, The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt; F. Dunand, C. Zivie Coche, Gods and Men in Egyp
t